Избор на категория
BG / RO
Вашата количка

ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДИЛЪРСКИ ОТСТЪПКИ 0878695869

Уважаеми клиенти, магазинът и сервизът няма да работят от 15.12. до 17.12., от 23.12. до 27.12. и от 30.12. до 01.01. Дни с намалено до 17 ч. работно време са 22.12., 28.12. и 29.12.

Ремонт на телевизори София

На всеки може да се случи телевизорът му да се повреди. Появяват се дефекети като липса на звук или сигнал, хоризонтaлни или вертикални линии или смущения в картината. В някои ситуации телевизорът изобщо не се включва. Помислете за най-често срещаните неизправности и причините за тяхното възникване. Нека анализираме възможните проблеми и начините за възстановяване на правилната работа на телевизора.

 1. Основните проблеми които най-често ремонтираме: Матрица, Захранване, Инвертор, Подсветка
 2. Основни марки които сервизираме: Arielii, JVC, LG, Panasonic, Philips, Skyworth, Samsung, Sang, Sharp, SmartTech, Sony
  Ето и някой проблеми който бихте могли да отстраните сами и не е нужно да търсите сервиз за ремонт на телевизори:

  • Дистанционно управление
  • Сигналът е загубен
  • Лесен ремонт на захранването

  Стандартни проблеми:

  Най-честите повреди на LCD или LED телевизорите се проявяват под формата на проблем на матрицата, инвертора, захранването и дънната платка. Това са основните компоненти, отговорни за работата на телевизора. Тези части се повреждат в резултат на късо съединение или механични повреди или пренапрежение в електропреносната мрежа. За да идентифицирате повредата, трябва да знаете симптомите.

  Проблеми свързани с матрицата на телевизора:

  Матрицата на всеки телевизор е крехък компонент, който основно отказва да работи поради механично натоварване или дисплеят му е счупен поради изпускане или удар по телевизора. Матрицата също може да спре да работи в следствие на навлизане на течност в нея. Трябва внимателно да почиствате екрана на телевизора си без да използвате прекалено мокри парцали, мокри кърпи и без да прилагате прекомерна сила. Ако пръскате с препарат за почистване, не прекалявайте.

  Ако матрицата не работи, тогава единственият ремонт, който може да предложим е смяна на старата с нова. Този компонент не може да се възстанови. Този вид ремонт е изключително скъп поради високата цена и сложността за транспорт на подобна част. В този случай най-добре е да се мисли за закупуване на ново устройство.

  Некоректната работа на матрицата се проявява под формата на раздвоено изображение и всякакви други видове изкривявания на картината. Много от тези неизправности могат да бъде отстранени от техниците в нашия сервиз, без да се прибягва до подмяна на компонента.

  При условие, че имате подходящ опит и специално оборудване, можете и сами да ремонтирате Вашия телевизор. Имайте предвид, че може да срещнете проблеми на етапа на подмяна матрицата. Модулите са изключително редки и трудно може да ги откриете на пазара на дребно. Следователно компонентът ще трябва да бъде поръчан в сервизен център или да се търси в Интернет.

  Да предположим, че сте успели да закупите част от желания модел. Това означава, че можете да продължите да подменяте компонента. Продължете според тази проста инструкция:

  • Изключете телевизорът от мрежата. Свалете внимателно задния му капак , а след това всички платки като развиете съответните винтове и ги сортирате според позициите им.
  • Прекъснете връзката, свързана към матрицата.
  • Отстранете неработещата част и други повредени компоненти.
  • Свържете новата матрица към свързващия кабел.
  • Включете телевизора, за да проверите дали работи.

  *Ако проблемът е разрешен, поставете обратно всички платки със съответните им винтове и затворете задния панел.

  Намерете в Интернет оформлението на основните модули на вашия телевизор. Внимателно проучете къде точно е повредената част. Бъдете внимателни, тъй като най-малката неточност би довела до нови повреди.

  Проблем със захранването:

  Често срещан проблем на LCD или LED телевизорите - прекъсване на захранването. Това е важен компонент, който доставя напрежение. Симптоми на неизправност на PSU:

  • Изображението не се показва на екрана
  • Индикаторът за мощност е изключен или мига
  • Телевизорът се включва, но изображението изчезва след няколко минути работа

  Най-често захранването би изгоряло поради пренапреженията на електропреносната мрежа. За да предотвратите преждевременна повреда на компонентите, може да закупите устройство за стабилизиране на напрежението. За самостоятелно поправяне на PSU са необходими специално оборудване и опит в областта на електротехниката. Ето защо, ако нямате необходимите знания и опит в ремонт на телевизори, Ви съветване да обърнете към специализиран сервиз.

  Проблем с инвертора на телевизора или с захранващата му платка:

  Неизправността на инвертора е придружена с липса на изображение на матрицата/дисплея на телевизора. Възможно е звукът също да изчезне или да се появят различни смущения. В някои ситуации неработещ инвертор кара телевизора да не се включва изобщо. Първо проверете източника на захранване. Ако контактът работи, тогава истинският проблем е изгорял инвертор, захранване или адаптер за хоризонтално и вертикално сканиране.

  За да потвърдите 100% точно неизправността на инвертора, трябва да разглобите телевизора и да извършите визуална проверка. Този вид ремонт е изключително труден за извършване самостоятелно. По-рационално е да потърсите помощ от специализиран сервиз на телевизори.

  Проблем с Mai Board-a (Дънната Платка):

  Абсолютно всички работни процеси на телевизора зависят от дънната платка (Main Board). Признаци за отказ на "дънната платка":

  • Шум на екрана: ивици, затъмняване, сиви точки
  • Телевизорът не изпълнява някои команди, например, силата на звука не се регулира
  • Неуспешна връзка с USB, HDMI-конектори и други портове
  • Телевизорът не се включва, индикаторът не свети или мига
  • Менюто не работи и не можете да промените настройките на телевизора

  Има 2 основни причина за проблем с тази платка:

  1. Повреден постоянен преобразувател.
  2. Неизправност в софтуера.

  И в двата случая е необходимо да потърсите помощ от специалисти по ремонт на телевизори

  Повечето причини за неизправност на LCD или LED телевизорите са много сходни, независимо от модела. Някои модели на определени производители обаче имат по-дълъг експлоатационен живот от други. Следователно е важно да вземете предвид производителя в процеса на избор на телевизор. Помислете за типичните проблеми с телевизорите Samsung, LG, Panasonic, Sony.

  Ремонт на телевизори Samsung

  Сервизните техници подчертават, че телевизорите на Samsung имат проблеми предимно с фърмуера. Това е по-вярно за съвременните модели. Най-често срещаните неизправности на телевизора от популярна южнокорейска марка:

  • Телевизията се изключва произволно, рестартира се
  • Картината се забавя, замръзва
  • Телевизионният екран трепти, изображението замръзва

  Дефектите на хардуера за LCD или LED телевизорите на Samsung са рядкост. Това е голямо предимство за собствениците на тези телевизори. Описаните по-горе повреди лесно се отстраняват у дома. Изтеглете актуализирания фърмуер от официалния уебсайт на производителя и след това го инсталирайте.

  Ако говорим за хардуерни неизправности, тогава на първо място трябва да подчертаете инвертора на подсветката на екрана. Проблемите на този модул става причина изображението да е твърде тъмно или, напротив, преобладава определен цвят. Този проблем се решава чрез подмяна на инвертора.

  Ремонт на телевизори LG

  Списък на често срещаните повреди на LG телевизорите:

  • Екранът автоматично преминава в режим на готовност. Това се дължи на неправилни потребителски настройки или неизправност на процесора
  • Проблем с кондензаторите, проявява се под формата на появата на тесни ленти, точки или затъмняване на телевизионния екран
  • Потребителските настройки не се запазват, главно поради грешки в софтуера

  Ремонт на телевизори Sony

  Телевизорите от популярния японски производител винаги са се отличавали с многофункционалност, елегантен дизайн и дълъг експлоатационен живот. Въпреки широкия набор от предимства, неизправности в телевизорите на Sony също са доста често срещани. Възможно е неправилната работа на устройството да е свързана с фабрични дефекти или несъответствие на потребителите с условията на работа:

  • Ориентацията на изображението е нарушена, картината е изместена настрани или надолу. Този проблем е типичен за модели с диагонал на екрана 32 инча. Преместване на картината в определена посока показва наличието на проблеми, свързани с матрицата
  • Матрицата/Дисплеят се изключва произволно след кратка работа. Този симптом е следствие от липсата на контакт в местата на запояване на резисторите и инвертора
  • Изкривено цветово възпроизвеждане. С просто око един от нюансите надделява над останалите, например червеното. Практиката показва, че това е симптом на неизправност на платката на контролера на дисплея на TCON;
  • Няма картина и звук. Едновременната липса на изображение и звук показва, че телевизорът не се включва, следователно захранването е прекъснато. Ако няма звук, но има изображение, трябва да проверите работоспособността на високоговорителите и дънната платка
  • Софтуерна повреда на фърмуера, което става причина за липса на звук. Също така системните грешки са катализатор за незадаване на потребителските предпочитания. Sony телевизорът не запазва намерените канали. Ремонтът на подобен вид проблеми изисква специализиран сервиз за телевизори.
  • Когато телевизорът е включен, се чуват различни щраквания в областта на захранването. Светодиодът започва да мига. За да определите неизправността, трябва да диагностицирате вторичните вериги на захранването
  • Изведнъж звукът изчезва, докато гледате, а телевизорът показва картина. Това сочи към неизправност в централния процесор или повреда в захранването
  • На екрана се появяват вертикални ивици с различна ширина. Този проблем може да е предизвикан от почиства със средства, съдържащи алкохол и други агресивни вещества. Не използвайте прекомерно влажни кърпи и не пръскайте много препарат. Хубаво е препаратът да бъде нанасян върху използваната кърпа а не диретно върху матрицата.
  • Телевизорът се включва с няколко минути закъснение. Експертите препоръчват проверка на електролитните кондензатори
  • Отказът на основния SSB чип се проявява във факта, че телевизорът не запазва избраните от потребителя параметри.
  • Светодиодът на панела мига, но телевизорът не се включва. Необходимо е да се декриптира показанието, като се използва специална таблица. Така можете да идентифицирате повредения възел.

  Това са основните проблеми, които най-често се срещат в телевизорите на Sony.

  Ремонт на телевизори Panasonic

  Устройствата от тази марка също са с голямо търсене сред потребителите. Следните неизправности са открити на телевизорите Panasonic:

  1. Дистанционното управление спира да работи от време на време
  2. Захранването е изгоряло
  3. Инверторът се поврежда и не може да включи подсветката
  4. Софтуерни проблеми на фърмуера на LCD или LED телевизора
  5. Появяват се черти на матрицата

  Какво бихте могли да отремонтирате сами:

  Някои неизправности на телевизорите могат да бъдат отстранени с импровизирани средства. Не се изискват специални умения, достатъчно е да следвате препоръките на експертите. Самостоятелния ремонт на телевизори има смисъл само ако гаранцията е изтекла. Обмислете какви биха могли да бъдат причините за проблемите и какво бихте могли да направите за тяхното отстраняване със собствените си ръце и умения. Ние лично никога не съветваме човек, който не е специалист да се опитва само да ремонтира каквато и да е техника. Винаги най-правилното решение е да се доверите на специализиран сервиз за телевизори в София.

  Проблеми с Дистанционно управление

  Ключов знак за повреда в дистанционното управление на телевизора е липсата на реакция на потребителските команди към него. Най-вече устройството престава да работи поради механични повреди или течност. Ако това е вашия случай Ви съветваме още при заливане да извадите батериите му веднага, да го завъртите с копчетата надолу за да спрете непроникналата течност да стигне до платката. Разглобете го, измийте всички части с обезмаслител след което ги измийте с с топла вода. Оставете ги да изсъхнат, сглобете го и ако имате късмет то ще работи нормално.

  При ремонта на дистанционното управление производителят на телевизора не е важен. Всички те работят на идентичен принцип. Не забравяйте първо да проверите работата на батерията. Възможно е проблеми с отговора на потребителските команди да са възникнали, защото те са изтощени. За диагностика се нуждаете от инфрачервен излъчвател, който е във всеки смартфон.

  Метод за установяване и отстраняване на неизправности:

  1. Включете камерата на смартфона си
  2. Насочете дистанционното към затвора на камерата
  3. Поднесете дистанционното управление възможно най-близо до смартфона и натиснете който и да е бутон върху него.
  4. Ако дистанционното управление излъчва сигнал, на екрана на смартфона се появява червена точка.

  - Липсата на сигнал е индикация, че трябва да смените дистанционното.

  - Голяма червена точка е индикатор за работата на основната платка, което означава, че дистанционното може да бъде възстановено. Потребителят трябва да провери бутоните. Разглобяването на дистанционното управление е съвсем просто. Извадете внимателно всички батерии и след това разделете устройството на две половини. Първо трябва да развиете винтовете, които закрепват конструкцията. Ако дистанционното е закопчано, използвайте тънка отвертка. Прекомерните усилия не си заслужават.

  Препоръчително е да имате известен опит в използването на поялник. Ако никога не сте използвали този инструмент, консултирайте се със специалист по ремонт на телевизори в София. Липсата на умения може да причини по-големи повреди.

  1. Какво трябва да направя, ако някои бутони просто престанат да работят? Как тогава да възстановите дистанционното управление?

  - залепването на клавишите се причинява от прекомерна влага и/или прах, попадащи в устройството. Попадането на влага причинява образуването на нефтен кондензат - прахови частици, взаимодействащи с водна пара. Това се превръща в катализатор лепкави бутони.

  Можете сами да поправите дистанционното управление. За това не е необходим поялник. Достатъчно е да поддържате търпение и точност, за да почистите устройството:

  Разглобете внимателно дистанционното управление на телевизора. Как става това вече беше казано по-горе.

  Избършете платката с памучен тампон или пръчка, предварително ги навлажнете с алкохол. Този метод ви позволява да премахнете частиците от влага и мръсотия, именно те затварят контактите. Не си струва усилията, защото това е деликатна работа.

  Съгласно същия принцип е необходимо да избършете гумените подложки на бутоните на дистанционното управление на телевизора.

  Облепете пружинните контакти на цялата система за захранване, ако има следи от окисляване, тогава трябва да се минат с водна шкурка.

  След почистване трябва да изчакате малко, така че всички компоненти на дистанционното управление да изсъхнат, след което да сглобите устройството.

  Както можете да видите, няма нищо сложно в това.

  Сигналът изчезна

  Какво да направите, ако се загуби сигнал? Най-често знакът "Без сигнал" се появява на екрана поради следните причини:

  1. Ретранслаторът не предава сигнал поради превантивна поддръжка
  2. Остарял софтуер за приемник или тунер извън поръчката
  3. Лошо време - прекомерно силен вятър, дъжд, сняг
  4. Телевизионната антена е неправилно инсталирана или свързана
  5. Грешки във фърмуера на телевизионната система.

  Проблемът се решава доста просто. Опитайте да конфигурирате канали с помощта на опцията за автоматично търсене. Актуализирайте софтуера на вашия телевизор и приемник. Проверете дали антената и тунерът са свързани правилно. Ако всичко това не помогна за отстраняване на повредата, тогава трябва да се уверите, че тунерът работи.

  Лесен ремонт на захранването на телевизор

  За да ремонтирате захранването, трябва да имате на разположение подходящо оборудване:

  1. Поялна станция с възможност за регулиране на температурния режим
  2. Комплект отвертки
  3. Мултицет
  4. Специален нож
  5. Спойка, флюс и алкохол;
  6. Електрическа крушка 100 вата.

  Диагностиката и възстановяването на комутационните захранващи устройства за лаптопи, компютри и телевизор се извършват на подобен принцип. Това е така, защото те използват стандартни схеми и връзки. Не забравяйте да следвате указанията. Те ви позволяват да определите повредата на преобразувателя на телевизионно напрежение.

  Решаването на проблеми в захранващата система на телевизора обикновено се стартира с кабел.

  1. Извадете захранването, проверете внимателно всички компоненти и писти на чипа. Подути кондензатори, затъмнения, пукнатини, карбонизация на съпротивления, прекъснати писти - всичко това са основните симптоми на неизправност на въпросния модул.
  2. Търсенето на външни повреди се извършва с помощта на мултицет. Проверява се предпазителят, диодите, силовите транзистори. Не забравяйте да определите работата на кондензаторите. Ако сте сигурни, че всички елементи работят, трябва да смените платката, която осигурява генерирането на импулсите.
  3. Ако говорим за преобразувателя, тогава основно проблеми се появяват в баластните резистори, електролитични кондензатори или диоди. Когато откриете повреден елемент е необходимо да споите 100W крушка вместо предпазител.

  - Първо лампата свети и изгасва, след това се появява светодиодът на режим на заспиване. Телевизионният екран започва да се включва. Необходимо е да проверите напрежението на схемата, ако измерените стойности надвишават нормата, заменете кондензаторите.

  - Лампата светва, но след това угасва. Светодиодът е изключен. Причината е генератора на импулси. Необходимо е да се измери напрежението в кондензатора, то трябва да варира в диапазона 280-300V. Ако индикаторът е по-нисък, проверете диодите, не се изключва да има пробит кондензатор. Липсата на напрежение на кондензатора показва необходимостта от повторна проверка на веригата на захранващи устройства във високото напрежение.

  - Някои елементи не работят, но светлината е доста ярка. Повторно проверете източника на напрежение

  Сменете диодите

  Какво да направите, ако мониторът е изключен и има звук? Необходимо е да проверите LED подсветката. Диодите може да са издухани. Ремонтът на подсветката е доста сложен и отнемащ време процес. Първо трябва да разглобите телевизора и след това да определите повредената зона. Възможно е цялата подсветка да не работи. В сервиза за телевизори на Админ БГ в София, препорърчваме подобни ремонти да се извършат от специалисти а не в домашна обстановка.

  Системата за местоположение на подсветката зависи от модела на телевизора. Предимството на LED подсветката е, че можете да подмените само повредена диоди, които не работят, а не цялата лента. По-рационално е да поверите този вид ремонт на специалисти. Липсата на опит ще засили щетите.

  Сега знаете с какъв вид повреди собствениците на телевизори от различни производители често се сблъскват. Някои неизправности могат да бъдат отстранени с помощта на импровизирани средства. Сложните видове ремонти трябва да бъдат поверени на сертифициран сервиз за телевизори, който да предложат ремонт.